27 mars 2013

Skottsk Påskmat; Hot Cross Buns

Hot Cross Buns är ett speciellt vetebröd som man smaskar på i påsktider här i Skottland. Dessa äts traditionellt på långfredagen, men givetvis har de sålts i veckor redan i affärerna. Genom historien har affärer och bagerier dock inte alltid fått göra detta. Under Elizabeth den förstas tid var det exempelvis förbjudet att sälja dessa på alla andra dagar än långfredagen och julafton,och straffet var att man var tvungen att skänka bort alla de kvartstående bakverken till de fattiga...

Bullarna är russinbullar dekorerade med symboliska kors gjorda av en mjölblandning. Man äter dem värmda eller rostade, med lite smör i mitten som en scone ungefär. Riktigt goda är de, passar perfekt att mumsa på när man kommer in från en stormande regnskur tillsammans med en kopp te.

Kring bullarna finns det dessutom en hel del myter. Till exempel sägs det att bullar bakade under långfredagen inte möglar eller torkar, hur långe man än lämnar dem. Bullarna ska också ha medicinska färdigheter, sjuka som äter dem sägs friskna till snabbare. Jag tycker att detta argument passar perfekt för mig nu denna påsk eftersom jag är otroligt förkyld...

Ytterligare en sägen är att vetebröden skall skapa stark vänskap. Delar man en bulle tillsammans med en annan person skall relationen hålla till nästa år; "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be" går versen som ackompanjerar dem.


Slutligen sägs de också skydda mot diverse faror. Ifall de förs med på ett skepp skyddar de mot skeppsbrott, hänger man de i köket motverkar de bränder och så vidare. Allt som allt är de underverksbullar. Recept hittar ni här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar