18 sep. 2014

Skotsk Självständighet

Idag går det skotska folket till folkomröstning om landets självständighet. Alla skottar över 16år får rösta, och under de senaste åren har febrila kampanjer pågått i landet.

Under min tid i Skottland som utbytesstudent upplevde jag delar av dessa kampanjer. Min språklärare proklamerade för självständighet under många av sina lektioner, flera av mina vänner var starka "unionister" och det var kaos helt enkelt. Naturligtvis har debatten ökat under det senaste året, och nu är mitt facebook-flöde fullsmockat med inlägg kring valet.

Jag har ärligt talat ingen aning om hur valet kommer sluta, och heller ingen egen åsikt kring vad jag tror skulle vara bättre för nationen. Självständigheten skulle kunna ge landet en ekonomisk boost, och ett mer socialistiskt styrelsesätt, men också försätta landet i enorm strukturell och ekonomisk kris.
Jag har ingen aning alls. Oerhört många politiska punkter berörs av ett lands eventuella självständighet (alla) och ämnen som diskuteras mycket är kärnvapen/miljö/Tories/sjukvård/skola och säkerhet. Det kan ärligt talat gå hur som helst, och Skottarna kan inte heller veta säkert hur någon utgång skulle utspela sig. Det mesta handlar om gissningar...

För er som vill sätta er in i valet lite mer har Kobra gjort en dokumentär om valet ur kulturell synvinkel. Den var faktiskt helt ok, om inte något partisk. Se själva!


(For you Brits there are subtitles to enable if you'd like)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar