
Idag firas fettisdag hemma i Sverige, och givetvis passade jag på att baka semlor även här i Skottland. Det visade sig vara mer komplicerat att baka dessa än jag tänkte. Hjortronsalt är ingenting man stöter på i de brittiska mathyllorna, och färsk jäst är likväl en trixigare råvara. Min proffsiga värdmamma kunde dock hitta jäst ändå, trots att det inte finns i mataffärerna, kudos till henne! Problemet med hjortronsalt undvek jag igenom att använda ett annat recept än det vanliga, men jag vet inte om det var på grund utav det nya receptet som bullarna blev som de blev. De vart inte lika fluffiga och lätta som de brukar, men det smakade i varje fall semla vilket är huvudsaken. Jag insåg också under baket att Kardemumma är en av de dofterna som triggar nostalgi och minnen hos mig...
Semlor är ingenting man äter här för att starta igång fastan, utan i Skottland är det pannkakor och plättar som gäller denna dag. Pancake-day kallas dagen, och självklart smaskade vi på massor med goda plättar till middagen. Min värdmamma är dessutom sjukt duktig på att vända plättarna i luften, något jag aldrig vågat mig på, eller haft tid med. Imponerande var det i varje fall, och goda var pannkakorna också.
Det traditionella "pålägget" till plättar i Storbritannien är något jag aldrig tidigare smakat, men nu älskar. Man strör nämligen socker över dem och häller citronjuice på enligt traditionen. Det är supergott, och gör att det inte smakar lika sliskigt som det annars kan bli. Jag älskar verkligen plättar med citron och socker nu, mums!
Bra jobbat! Här blev det köpta semlor-vi förfaller...
SvaraRaderaPhiladelphiaost med choklad?!
I know, isn't it weird?! We prefer plain Philadephia on bagels, but I thought it was worth a try :-)
SvaraRadera