21 aug. 2013

Den svenska skoluniformen

Detta är ett inlägg är från min nya blogg, tantlagom.blogspot.se

Efter att ha spenderat ett år i det strikta brittiska skolsystemet med skoluniformer, lärare i kostym och strafftjänstgöring är jag äntligen tillbaka i den svenska flumskolan.

 I Sverige har vi som ni vet en stor frihet som elever; vi använder mobiler under lektioner, kan komma och gå som vi vill, och skolbänkarna kan utan problem förvandlas till sängar för tupplurar under någon tråkig engelskalektion.

Sen är vi ju helt fria att klä oss i vad som helst i skolan. Förutom mössa då, även om det brukar vara okej även det i de flesta fall. Vi skulle kunna komma till skolan iklädd kanindräkt, i pyjamas, femtiotalsklänning, astronautdräkt eller en onesie. Som gymnasielever i Sverige har vi egentligen oändliga möjligheter att uttrycka oss i våra klädval, men nu när jag är tillbaka i skolmiljön inser jag att så kanske ändå inte är fallet.Det finns en skoluniform även i Sverige, trots att vi låtsas som annat.

I korridorerna syns nämligen endast gråskalor; svarta jeans, gråa oversize stickade tröjor och volangtoppar. Lite färg kan eventuellt förekomma i en stickad sjal, eller ett armband, och då är det alltid en mörk vinröd färg eller en mörkblå nyans. Jag skulle vilja säga att den svenska skoleleven i allmänhet är klädd i mindre färg än den brittiska som är tvingad att bära vit skjorta och svarta kostymbyxor, för britterna försöker alltid pimpa sin uniform med färgglada väskor, smycken och koftor. 
 

Svensk uniform till vänster, brittisk till höger.Vilken föredrar ni?

 Så varför inte regelsätta den svenska skoluniformen? Om vi trycker upp gråmelerade eller vita skolt-shirts med skolans emblem, säger att alla ska ha svarta strech-jeans och grå jumprar, skulle det inte bli mycket enklare då? Ingen förändring hos eleverna skulle behöva ske, och alla de positiva effekterna av skoluniformering skulle ändå ha inverkan. Skolandan skulle stärkas, en större gemenskap skulle kännas, och ingen skulle behöva vara äckligt individuell och ha en mönstrad klänning i turkost någonsin mer i Sverige. Inte för att någon någonsin har haft en sån idiotisk idé, eller hur?

3 kommentarer:

  1. Jag håller helt med!! Tänkte på det själv för någon dag sen, visst kan det vara stilrent och snyggt med svart/vit/gråa-kläder, men det är ju så färglöst och trist!! Tog själv ett par svart jeans till ett vitt linne och höll på att få lite panik över hur tråkigt och grått det såg ut. Fattar verkligen inte hur folk som har sånt varje dag står ut, hahah. ^^ Nej usch, färg ska det va!

    SvaraRadera
  2. Tycker att det är konstigt hur du kan dra alla svenska ungdomar under samma kam, det finns definitivt sådana som försöker motverka denna tråkiga norm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis finns det undantag, och jag är ledsen om inläggets humoriska ton inte framgick ordentligt :)

      Radera